Sarpa balığı nasıl yakalanır ?

31 Ekim 2008 Cuma



Mevsim çipurası olarakta bilinen Sarpa, Ege Bölgesinde çokça bulunur. Çok hızlı ve ürkek bir balıktır. Avcılığı oldukça kolay olmasının yanında çokta zevklidir. Genellikle kayalık yerlerde ve kıyı kesimlerde bulunurlar. Kıyıdan en fazla 100 metre kadar açığa giderler ve hep aynı bölgede yaşarlar. Yaşadıkları kesimlerde yosunla beslenirler ve bu yüzdende kumluk kesimlerde pek dolaşmazlar. Çok dirençli balıklardır. Oltaya takıldıklarında oltadan kurtulmak için elinden geleni yaparlar. Özellikle yakalandıklarında en dibe inerek kayalıkların altına girmeye çalışırlar. Sarpalar denizde her zaman sürü halinde gezerler ve oltayı attığınızdada yine sürü halinde gelirler.
Sarpanın en çok sevdiği yem ekmektir. Ekmeğin içi, dışı, kabuğu herşeyiyle Sarpa avlanabilir. Ekmeğin dışında sarpa avı için boru kurdu, toprak solucanı ve sülünes kullanılabilir ancak bu yemlerin ekmek kadar verimliliği olmaz.

Sarpa avı hem zevkli hemde çok kolaydır. Öncelikle avlanılacak bölgede sarpa olup olmadığını kontrol etmek için suya 4-5 parça ekmek atın ve 1-2 dakika kadar bekleyin. Avlanacağınız yerde sarpa varsa eğer bu süre içinde suda şıpırtı sesleri duyarsınız. İşte bu orada sarpa olduğu anlamına gelir.

Sarpa Oltası

Sarpa avı için birkaç çeşit olta vardır. Ben sizlere bunlardan bir tanesini anlatıcağım. Öncelikle gereken malzemeler;

0.25 - 0.30 mm kalınlıkta 40-50 metre kadar misina
10-15 gram gezer kurşun
1 tane fırdöndü
5 tane 8 numara ince iğne

Sıra geldi oltanın hazırlanışına. Öncelikle misinamızı kasnağımıza sarıp ucuna gezer kurşunumuzu takıyoruz. Taktığımız kurşunun önüne fırdöndüyü bağlıyoruz. Oltaya iğnelerimizi köstekli ve ya kösteksiz bağlayabiliriz fakat yaptığımız oltada kurşun olması nedeniyle dibe batıcak bu yüzden iğnelerimizi kösteksiz bağlamamız iğnelerin takılma olasılığını düşüreceğinden en iyisi kösteksiksiz bağlamaktır. Bu konuda tercih size kalmış tabi. Oltamızda beden uzunluğu 35-40 cm kadar olmalı.

RASTGELE

0 yorum: